Üzlet, szolgáltatás, irodák, lakások 30.000 m2-en

 

Pécs

Tervezés: 1995

 

Építész: Horváth András

Tervező: PÉCSITERV
Építész munkatárs: Győri Róbert
Statika: Maros József
Gépészet: Wieland János, Bárdosné Scherer Éva, Dankó Zoltán
Elektromos ellátás: Hegyi Béla
Építtető: IMMO Kft.

 

Az IMS feszített-vasbeton technológiát alkalmazó 24 emeletes Magasházat a pécsi Városi Tanács megbízásából 1974-ben a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat építette. A tervek a kivitelező keretein belül működő tervező irodában készültek, az építész és statikus vezető tervező Mayer György volt.

 

Az 1989-ben jelentkező műszaki problémákat követően vizsgálat indult, miközben az épület állékonyságát senki nem tudta garantálni. 1990-ben a Tanács elrendelte a bérlők kiköltöztetését. A ház kiürítésével együtt kiszereltek és eltávolítottak belőle minden értékesíthető épületgépészeti és belső berendezési tárgyat, nyílászárót, burkolatot.

 

A város az üresen álló épületet értékesíteni kívánta, olyan módon, hogy a befektető gondoskodjon majd a megerősítésről és a felújításról. A többszöri hirdetésre végül 1993-ban a grazi székhelyű AST cég által alapított IMMO Kft. jelentkezett, aki az épületet kölcsönös előnyöket ígérő szerződéses feltételek mellett tulajdonba kapta.

 

Az IMMO Kft. megbízásából a PÉCSITERV Rt. készített a felújításra és bővítésre engedélyezési tervet, melynek vezető építész tervezője Horváth András, statikus tervezője Maros József volt.

 

A PÉCSITERV Rt. által készített terv a Magasház alsó 4 szintjén átalakításokkal szintén üzleteket és szolgáltatást javasolt elhelyezni, melyet azonban a déli irányban (az ún. üvegvisszaváltó helyén) egy 2.800 m2 alapterületű Teraszházzal bővített. Az 4.-11. emeleteken irodákat tervezett elhelyezni 5.500 m2-en, míg a felette levő szinteken 97 db lakást alakított ki, részben a kis alapterületű lakások összevonásával. Az épület tagolódása ilyen módon vízszintes volt, az emeleti funkciókat a két közlekedési blokk külön-külön látta el.

 

A programban szerepelt ezen túl a Megyeri tér nyugati oldalán telepített 8.000 m2 alapterületű bevásárlóközpont, melyben két terep alatti szinten Parkolóház volt, míg a földszinten és az első emeleten belső gyalogostérre szervezett Üzletház.

 

A tervet 1995-ben engedélyezésre benyújtották, de a hatóság a kiadott engedélyre benyújtott fellebbezés után új eljárást rendelt el. Ennek során az építtető a hiánypótlási felszólításnak – üzleti okból való kivárás miatt – nem tett eleget. 1997-ben az AST eladta az IMMO Kft.-ben levő tulajdonrészét.

 

2002-ben bonyolult jogi eljárás után Pécs MJ Város Önkormányzata visszaszerezte a tulajdonjogot és elvégezte az épület megerősítését. Azóta az épület még mindig befektetőre vár...